Sugar Fantasie

Sugar Fantasie
Kreatív torták, Cukorvirágok

2014. szeptember 6., szombat

Rákóczi túrós újra gondolva

Rákóczi túrós



   A mai nap egy túrós lepény verseny volt kis városunkban a Historama történelmi fesztivál keretein belül. Úgy gondoltam, ha valaki akkor én biztos nem maradhatok ki belőle. Ezennel szeretném megköszönni a városi kultúrháznak és a szervezőknek, hogy részt vehettem és, hogy végül engem hoztak ki győztesként a versenyből.
   Annyit gondolkodtam, hogy mivel és milyen stílusban nevezzek, de mindenképpen új köntösbe szerettem volna a régi recepteket öltöztetni. Végül a választásom a Rákóczi túrósra esett amit modern verzióban tálaltam. A dizájn teljesen az én ötletem és alig ha nem nagyon jól sikerült kiviteleznem, mert az első helyezést megszereztem vele. Nyertem egy szép gofrisütőt és egy konyhai mérleget aminek rögtön hasznát is vettem, mert a régi mérlegem megmakacsolta magát. Valószínű megsértődhetett, hogy egy vetélytársat hoztam haza.   Sikeremen felbuzdulva azt hiszem nevezek a szeptember 20,-án az esztergomi Prímás-pincében megrendezendő mézes sütemény sütő versenyen is. Hiába ha valakinek ez a hobbija akkor ilyen bulikból nem maradhat ki.


A túrós lepény receptjét is leírom nektek, ha el szeretnétek készíteni, én közepes méretű tepsiben sütöm.

Hozzávalók:
24 dkg liszt, 12 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 1 sütőpor, 1 citrom héja, 1 vaníliás cukor, pár kanál tej

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzágyúrjuk a többi hozzávalót. Addig míg a töltelék el nem készül hűtőbe rakjuk.

Töltelék:
fél kg túró, 1 citrom héja, 2 tojás, 8 dkg cukor, mazsola, 2 vaníliás cukor

A hozzávalókat összekeverjük. A tésztát kinyújtjuk és kivajazott, kilisztezett tepsibe elterítjük. Megszurkáljuk villával és 10 percig sütjük, majd kivesszük és megszórjuk zsemlemorzsával, megkenjük baracklekvárral és elterítjük benne a túrótölteléket. További 25 percig sütjük. Ha letelt akkor ismét kivesszük és 4 tojásfehérje habjából és 130 g porcukorból keményre vert habból rácsokat nyomunk rá. Visszarakjuk a sütőbe és még 15 percig sütjük.  Ha kész a rácsok közé lekvárt nyomunk habzsákból.

http://www.facebook.com/sugarfantasie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése